Barnevernskandale i Sverige

Russisk pappa flykter fra Sverige med sine tre døtre etter at svensk barnevern plasserte døtrene hans i et muslimsk fosterhjem. Søker asyl i Polen.

Svensk sosialtjenestes beslutning om å plassere tre kristne jenter i en muslimsk libanesisk familie har resultert i en internasjonal skandale som involverer Polen.

Etter at det svenske barnevernet hadde plassert Denis Lisovs tre barn i en muslimsk fosterfamilie, tok den russiske faren sine døtre og flyktet fra Sverige, og utløste en thriller-lignende rekkefølge av hendelser.

Denis Lisov kom til Sverige for syv år siden. I 2017 ble hans kone syk, hvorav barnevernet bestemte seg for å ta bort barna hans på grunn av at han ikke hadde full jobb og derfor ikke kunne ta vare på dem. I stedet ble de plassert i en muslimsk libanesisk familie. Lisovs familie beholdt formelt omsorgen av barna, men hadde bare rett til å se dem seks timer i uka i følge den svenske avisen Samhällsnytt.

Ifølge Babken Khanzadyan, som representerer Lisov, fikk de ikke mulighet til å forsvare sine rettigheter, og jentene ville heller ikke bli der.

Etter at hans døtre hadde tilbrakt over et år i den muslimske familien, omtrent 300 kilometer fra sin virkelige far, hadde Denis fått nok. Han tok sine døtre og bestemte seg for å reise tilbake til Russland. Imidlertid ble han stoppet på Warszawa flyplass, fordi de svenske myndighetene hadde rapportert at døtrene manglet. Derfor har han søkt om asyl i Polen i stedet.

En polsk domstol hevdet at svensk sosial tjeneste har brutt en EU-konvensjon som forbyr plassering av barn i utenlandske kulturmiljøer. Retten bemerket også at Lisovs omsorgsrett ikke hadde blitt tilbakekalt, og derfor kunne barna bli hos sin far.

«Barna har et sterkt bånd med faren, og da jeg snakket med dem, fortalte de meg at de ville bli hos faren og elsket ham og ikke vil bli skilt fra ham», sa dommer Janeta Seliga-Kaczmarek, som er sitert av Samhällsnytt.

Ifølge Lisov forstod de yngste jentene ingenting, men den eldste hadde problemer med å tilpasse seg den muslimske familiens barske miljø.

Deres advokat Bartosz Lewandowski tweeted at familien var glad og hvilte etter den første natten på egen hånd.

Ifølge Lewandowski møtte også den muslimske fosterfaren i retten. Der innrømmet han at hans besøk til Polen var betalt av svenske sosialtjenester, rapporterte Samhällsnytt.

Lewandowski tweeted også at en representant for svenske barnevernet kom for å hente de tre jentene, men ble stoppet av det polske politiet. Han fortalte dem noe på svensk, som ingen forstod.

“3 russiske jenter skulle ulovlig bli tatt bort fra sin far av svenske tjenestemenn på polsk jord”, svarte advokat Jerzy Kwaśniewski.

“Polen er et vakkert land. Det blomstrer i mine øyne, fordi her kan jeg endelig være med pappa”, sa Sofia Lisova, Denis eldste datter etter domstolens dom, som sitert av Artur Stelmasiak, redaktør for den katolske ukentlige Niedziela.

Rettens handlinger ble også rost av polens myndigheter.

“Retten har bestemt seg for at barna skal være sammen med sin far. Godt gjort av politiet og grensepolitiet” tweetet politisk innrikesminister Joachim Brudziński.

I sverige har barnevernet mulighet til å umiddelbart å ta barn og unge opp til 19 år med våpen på grunn av lovgivningen som er på plass for å gripe inn for å beskytte barn eller unge i en nødssituasjon. Hvorfor akkurat de sosiale tjenestene bestemte seg for å ta bort Lisovs døtre er fortsatt ukjent.

Kilde

Comments

kommentarer